Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Hetki, mitä olin jo jonkin aikaa hieman pelännyt, koetti sitten viime viikolla, eli ensimmäisen sijoitusasuntoni vuokralainen irtisanoi sopimuksensa. Yksiöissähän normaali kierto lienee n. kahden vuoden luokkaa, mitä ei omalta osaltani ihan ehtinyt tulla täyteen.  Syy, miksi tätä olin hieman pelännyt, oli se, että tällä kertaa halusin hoitaa asunnon vuokrauksen itse, enkä maksaa enää vuokravälittäjälle moisesta vaivasta.

Ennen tätä kertaa, olin kahdesti vuokrannut asunnon välittäjän kanssa.  Molemmat asunnot menivät Vuokraturva yrityksen kautta, koska olin tutuilta kuullut positiivista välittäjän toiminnasta. Suurin syy välittäjän käyttöön oli se, etten ollut aiemmin vuokrasopimuksia tehnyt vuokranantajan roolissa ja viimeisestä vuokralaisena olemisestakin oli jo aikaa. Ajattelin, että seuraamalla vierestä ammattilaisen toimintaa, saan kohtuu summalla kämpän vuokralle ja oppia alan niksejä siinä sivussa. Vuokraamisen lisäksi opin myös Vuokraturvan toiminnasta. Heidän businekseen tuntuu kuuluvan asunnon nopea vuokraaminen vähällä vaivalla, mikä tarkoittaa, että heille ei niillä kympeillä tai jopa satasella ole niin väliä. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että hinta painuu helposti alle markkinahinnan.

Vuokraturvan kautta ensimmäinen asuntoni vuokraus oli odotettua hitaampaa ja saatu vuokrakin oli heikohko. Syy tähän oli huono vuodenaika vuokraamiselle, eli joulukuu. Lopulta löytyi onneksi asukas, joka oli valmis muuttamaan nopealla aikataululla, eli missasin vain muutaman päivän vuokrat alkuperäisestä tavoitteestani.

Reilua vuotta myöhemmin vuokrasin Vuokraturvan kautta toisen sijoitusasuntoni. Asunto on ensimmäistä vuokra-asuntoani arvokkaampi, joten ajattelin, että käytän Vuokraturvaa myös tämän asunnon välittämiseen. Sopiessani Vuokraturvan kanssa asunnon välittämisestä, muistin, että heillä on tapana painaa hintoja alas. Välittäjä vielä hehkutti, kuinka hänen järjestämällään näytöllä, melkein vastaavasta asunnosta, oli paikalla ollut kymmeniä kiinnostuneita. Totesin välittäjälle, että tuollaisessa tapauksessa hinta on ollut todennäköisesti liian alhainen ja sainkin välittäjän kanssa sovittua satasta suuremman vuokran, mitä lähtisimme hakemaan. Asunto menikin kaupaksi hyvälle vuokralaiselle ensimmäisellä näytöllä.

Kahden Vuokraturva kokemuksen jälkeen aloin kuitenkin miettiä, että jos meinaan tätä asuntojen vuokrausta harrastaa tulevaisuudessa ja vielä ehkä useammankin asunnon voimalla, niin pakko on tätä alkaa opetella tekemään itse. Kuukauden vuokra + alv on jo kohtuu iso lovi asunnon vuokratuottoon. Toki tuollaisen summan olisin valmis maksamaan, jos vaikka olisi ulkomailla, enkä pystyisi vuokrausta tekemään itse. Vuokraturvaa voisin kyllä suositella kaikille, kunhan muistaa heidänkin busineslogiikan.

Sitten tosiaan tuli se hetki, mitä olin odottanut, eli ensimmäisen kerran vuokralaiseni irtisanoi sopimuksensa. Tämä tapahtui vielä ollessani ulkomailla. Siinä mielessä minulla kävi tuuri, että vuokralainen ilmoitti hyvissä ajoin sopimuksensa lopettamisesta. Nyt jäi aikaa näytön järjestämiselle siten, että uusi vuokralainen ehtisi irtisanoa mahdollisen entisen asuntonsa ja muuttaa sitten ajoissa minun asuntoon. Sen verran piti lomailu keskeyttää, että sain jo ulkomailta tehtyä Oikotielle ilmaisen ilmoituksen asunnosta. Asunnosta kiinnostuneita ilmaantui minuuteissa ilmoituksesta, mikä ei ollut ihme, koska alettiin lähestyä vuokranantajien parasta kautta, eli koulujen alkamisen aikaa. Asunnon vuokratasoa olin päättänyt nostaa selvästi, koska Vuokraturvan ja huonon ajoituksen takia vuokrataso ei ollut kohdillaan. Uudessa hintapyynnössäni vuokra oli 13% korkeampi kuin aikaisempi. Onneksi olin jo vuoden alussa aloittanut säännöllisen hintatiedon keräämisen kummankin asuntoni alueilta, joten minulla oli aika hyvä käsitys hinnoista.

Asunnon näytön sain sovittua ensimmäiselle arkipäivälle, kuin mitä itse olin takaisin kotimaassa reissuni jälkeen. Sivuhuomautuksena voin sanoa, ettei mielestäni Kroatia ollut hintansa arvoinen kohde, vaikka nyt bonuksena pääsin kisatunnelmaan, kun välierä ja finaali pelattiin siellä ollessani. Ensimmäinen miellyttävä kokemus näyttöä järkätessä oli se, että nykyinen asukas oli pitänyt asuntoa todella hyvin ja asunto oli hyvin siistitty näyttöä varten. Pelkäsin näytölle mennessä suurempaa kansain ryntäystä, koska sangen moni, varsinkin ulkomaalaistaustainen, oli kiinnostunut asunnosta. Lopulta vain yksi ulkomaalainen, joka olisi myös ollut pätevä ehdokas, tuli paikalle. Yllätykseni oli se, että paikalla näytössä oli tuo ulkomaalainen sekä kaksi muuta kiinnostunutta. Ehkäpä hintapyyntöni oli sitten sopiva, kun ei mitään yleisöryntäystä kuitenkaan tapahtunut.

Loppujen lopuksi kaksi kolmesta näytöllä käyneistä henkilöistä olisi ollut sopivia. Päätin ottaa asuntooni henkilön, joka vaikutti olevan hieman samassa tilanteessa, kuin mitä itse olin ollut 10 vuotta sitten ja jolla oli selvästi kohtuulliset tulot ja kuka voisi asunnossani viihtyä pitempäänkin. Sopimuksen sain tehtyä jo samana päivänä, mitä näyttö oli ja näin ollen asuntooni ei vielä toistaiseksi tyhjiä kuukausia ole tullut. Kaiken kaikkiaan meni viisi päivää irtisanomisesta sopimuksen tekoon, joten voin olla melko tyytyväinen asioiden sujumiseen.

Millaisia kokemuksia teillä on asuntojen vuokraamisesta? Oletteko käyttäneet välittäjää vai hoitaneet asiat itse?

Kommentit

 1. Asunnot vuokrataan toki itse. Se on helppo ja nopea toimitus. Ja kun sen vielä hioo loppuunsa niin siitä ei kyllä stressiä saa aikaiseksi. Ilmoitus kunnon kuvilla. Vain netin kautta yhteydenotot ja niissäkin pyytää jo tarvitsemansa tiedon (esim jos luottotiedot tulee olla kunnossa). Näyttö. Ja netin kautta sopimuksen teko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ehtinyt nyt edes kuvia ottamaan, kun pidin näytön samantien kuin tapaaminen nykyisen vuokralaisen kanssa oli mahdollista. Tuntuu, että hyvällä sijainnilla olevat yksiöt kyllä houkuttelevat näytölle ilman kuviakin. Isommissa asuinnoissa voi olla kuvatkin tarpeen. Toki nyt suotuisa ajankohta edesauttoi.

   - Tie menestykseen

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riippuvuus säästämiseen - hyvästä vai pahasta?

Mikä on omaisuutta?