Kuukausikatsaus huhtikuu 2019

Huhtikuu oli ja meni. Samalla on mennyt n. vuosi siitä kuin tuli tämä blogi aloitettua. Mitään erikoisempia tavoitteita en blogille vuosi sitten asettanut. Oma innostukseni ja ajankäytön mahdollisuus on ollut alun jälkeen hieman laimeampaa, mutta edes jossain määrin tasaista. Pitää jossain välissä vilkaista, millaiset kirjoitukset ovat keränneet eniten lukijoita ja palautetta ja koettaa varmaan vastaavia tekstejä kirjoitella enemmän. Henkilökohtaisemmat kirjoitukset ovat yleensä mielenkiintoisempia, sen olen itsekin monia blogeja lukiessani huomannut. Henkilökohtaisista asioista puhuminen vaan tuppaa olemaan jossain määrin hankalaa, kun haluaisi kuitenkin jonkun sortin anonyymiteetinkin säilyttää. Vaikea sanoa, kuinka paljon lukijoita kiinnostavat pelkät kuukausikatsauksen numerot. Numeroista päästääkin aasinsillalla huhtikuun tilanteeseen. 

Alla huhtikuun tilanne:

Sijoitusasunto 1              = 141 000€
Sijoitusasunto 2              = 165 000€
Osakkuus työpaikassa    =  88 200€
Henkilöstörahasto          =  18 000€
Rahastot                         =  7 000€
Korkosijoitukset            =  2 000€
Pörssiosakkeet               =  5 800€
Käteinen                        =  6 000€

YHTEENSÄ                 = 433 000€

Lainat                            = 190 700€

NETTO-OMAISUUS   = 242 300€

Sijoitusstrategia otti jälleen uuden suunnan. Vielä kuukausi sitten tavoitteenani oli lisätä merkittävästi osakkeisiin sijoittamista kun sijoitusasuntolainani viimeinen erä tulee nyt maksettua seuraavan kuun vaihteessa. Nyt kuitenkin paineet uuden asunnon ostamiseksi kasvavat koko ajan, yksinkertaisesti tila loppuu kesken ja varmaan elämänlaatukin siitä jo kärsii. Sijoitusasuntoja en kuitenkaan haluaisi realisoida, koska niiden hankkimiseen on uponnut rahaa ja vastaavasti niiden myyminenkin kustantaisi jotain.

Pankin tätien kanssa asiointi on välillä todella turhauttavaa. He menevät tietyn kaavan mukaisesti ja tuntuu, etteivät he huomioi kaikkia tekijöitä lainan myöntämistä harkitessa. Yksi esimerkki on stressitesti, eli mitä jos korot nousevat 6 % tasolle. Tässä ei se fakta, että yli puolet lainoistani on sidottu 25v kiinteään korkoon, ei tunnu hetkauttavan heitä. Nettotuloni ovat palkkaani nähden pieniä, koska minulla on leasing-auto, en tiedä, miten pankki tämän huomioi. Lisäksi tuntuu, ettei heitä kiinnosta edes muu varallisuus. Toki tuon osakkuuden arvon määritykseen heillä ei oikein työkaluja ole, kun ei ole kyseessä listattu firma.

Asunnonostoaikeiden johdosta olen käytännössä pakotettu laittamaan kaiken (lähes) lainojen lyhentämiseen. Projektin edistämiseksi myin pienellä voitolla (+osingot) Nokian renkaat, vähensin kolmannekseen rahastoihin menevän kuukausisäästön ja tulen tekemään osakkuudesta saatavalla n. 5000€ osingoilla ylimääräistä lyhennystä lainoihin.  Kuukausittain lainaa pystyisin lyhentämään n. 2 000€ tinkimättä nykyisestä kulutuksesta.

Näillä lukemilla arvioisin nyt lainaa heltiävän n. 250 000 - 300 000€. Asumme nyt ja varmaan tulevaisuudessa alueella, josta tuolla rahalla saisi ehkä lainan alapäästä siedettävän asunnon ja yläpään määrällä (+ kumppanin rahalla) sellaisen, jossa viihtyisimme varmaankin lasten täysi-ikäisyyteen saakka.

Nettopalkan en usko tästä hetkeen nousevan, joten lainojen lyhennyksellä lienee tavoite saavutettavissa ajan kanssa. Aika on säästäjän paras kaveri!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Katsaus

Henkilöstörahaston verohyödyt