KATSAUS ASUNTOMARKKINOIHIN Q4 2017

Asuntomarkkinoilla eletään edelleen noususuhdannetta. Asuntosijoittamisen suosio tuntuu jatkavan kasvuaan ja jopa naistenlehdissä julkaistaan tarinoita asuntosijoittamisesta - usein todella positiiviseen sävyyn. Tämähän jo itsessään puoltaisi käsitystä, että olemme aika lailla markkinan huipulla. Mitä muita tunnusmerkkejä meillä on nähtävänä markkinatilanteen arvioimiseksi. Seuraavassa joitain, mitä itse seuraan säännöllisesti.

Rakennusyhtiöiden rakennuskannan tilanne näyttää toistaiseksi suotuisalta. Seuraamani viiden suuren Suomen markkinoilla toimivan julkisesti noteraatun yhtiön asuntodataa, voidaan seuraavia havaintoja tehdä. Rakennusyhtiöillä on lähes ennätysmäärä asuntoja rakenteilla. Vastaavaan määrään yllettiin viiimeksi vuonna 2010. Valmiita myymättömiä asuntoja ei ole kuitenkaan varastossa paljoa, menneinä vuosina niitä on ollut moninkertainen määrä, joten niistä ei pidä vielä huolestua. Myymättömien valmistumattomien asuntojen määrä on kuitenkin loivassa nousussa, joten edellä mainittu tilanne voi muuttua nopeallakin aikataululla. Alla olevasta kuvaajasta näkyy hyvin markkinoiden kokonaistilanne Suomessa.


Kaiken kaikkiaan myymättömien määrä on vielä kohtuullinen, mutta gappi rakenteilla olevien ja myymättömien välillä on kasvanut kahden viime vuoden aikana selvästi. Tilanteen pysyminen hyvänä rakennusyhtiöiden kannalta edellyttäisi myynnin pysyvän vähintään nykytasolla tai mielellään jopa kasvavan. Tilastokeskuksen julkaisemien lukujen perusteella asuntojen myyntimäärä suurimmissa kaupugeissa on kuitenkin junnannut pitkään paikallaa, joten markkinoilla voi alkaa pian tarjonnan osuus kasvamaan. 


Yllä oleva Tilastokeskuksen dataan perustuva graafi kertoo asuntojen myyntiluvun 12 kuukauden liukuvan keskiarvon pysytelleen lähes vakiona vuodesta 2016 lähtien. Samaan aikaan hinnat ovat ainakin pääkaupunkiseudulla nousseet tasaisesti. 

Potentiaalisia sijoitusasuntoja seuraillessani tuntuu siltä, että hyviä asuntoja on vaikea löytää. Omat kriteerit vaativat oman tontin, hyväkuntoisen yksiön pääkaupunkiseudulta. Kilpailu näistä asunnoista on kovaa ja mielestäni myös markkinoilla on odotettavissa käännös suuren määrän rakenteilla olevien asuntojen valmistuessa. Tämän takia tuskin tulen hankkimaan uutta asuntosijoitusta seuraavan vuoden sisään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Riippuvuus säästämiseen - hyvästä vai pahasta?

Mikä on omaisuutta?