Mikä on omaisuutta?

Perinteisesti ajatellaan, että asunto on tyypillisesti henkilön suurin omaisuuserä. Kuitenkin, kalliskin asunto voi olla enemmänkin ongelma kuin mahdollisuus.

Talouden osalta yksi lempikirjailijoistani Robert Kiyosaki on tiivistänyt asian hyvin selvästi (alla oleva kuva). Omaisuutta ovat ne sijoitukset (assets), jotka laittavat taskuusi rahaa. Ne sijoitukset, jotka vain vievät taskustasi rahaa ovat vastuita (liabilities). Asunnon lisäksi henkilö saattaa usein omistaa esimerkiksi mökin ja auton. Vaikka nämä ehkä omassa taseessa näyttävät kivoilta, niin loppujen lopuksi niistä aiheutuu vain kuluja. Tärkeää siis olisikin, että suurin osa omaisuudesta olisi sellaista, joka myös tuottaa.
Omalta osalta sijoitusten osuus omaisuudesta on tällä hetkellä käytännössä 100 %, eli kaikki rahat käteistä lukuun ottamatta ovat tuottavassa omaisuudessa. Näin ei aina ole ollut ja tuskin myöskään aina tulee olemaan. Suomessa omistusasumista suositaan niin vahvasti, että vain harvoin tuntuu perustellulta asua vuokralla - mikäli siis oma asunto on taloudellisesti mahdollista hankkia. Varsinkin uuden lainsäädännön myötä, missä asuntolainan korkoja voi vähennellä esimerkiksi osinkoveroista. Tältäkin osalta pääomatulojen keräämisestä on hyötyä, kun tavallinen tallaaja voi vähentää tuloverotuksesta enää murto-osan asuntolainan koroista.

Kannattaa muistaa, että omistamisen voi aloittaa hyvin pienestä ja mitä aikaisemmin sen aloittaa, niin sen paremmin tuotot ehtivät kertautua. Suosittelen kaikille Kiyosakin materiaaleihin tutustumista, niistä saa hyvin inspiraatioita ja näkemyksiä mitä tulee varallisuuden kasvattamiseen!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Riippuvuus säästämiseen - hyvästä vai pahasta?