Rakennusyhtiöt -potentiaalia piilossa?

Rakennusyhtiöiden pörssikurssit ovat laskeneet kotipörssissämme viime aikoina melkoisesti. Omassa salkussani YIT:tä oli vuosien 2011 - 2016 välillä ja mielenkiinto rakennusyhtiöiden lisäämiseen osakesalkkuun on kasvanut. Toinen ehdokas olisi SRV ja mainittujen yhtiöiden kombolla saisi hajautusta aikaiseksi.  Alla on kauppalehden graafeja kumpaisenkin yhtiön kurssikehityksestä.
Rakennusyhtiöiden kurssit alkavat lähestyö jo vuosien 2008-09 finanssikriisin lukuja, mikä on mielestäni yllättävää. Rakentaminen on perinteisesti ollut jälkisyklinen ilmiö ja ainakin virallisten tilastojen mukaan Suomessakin eletään vielä nousukautta. Toki esimerkiksi YIT:llä on paljon liiketoimintaa Suomen ulkopuolella.

Moni sijoittaja muistaa vielä 90-luvun laman tilanteen, missä myös rakennusyhtiöitä ajautui konkurssiin. Itse pidän konkurssin riskiä YIT:n kaltaiselle yritykselle pienenä, vaikka harmillisesti sieltä Caverion irroitettiin omaksi yhtiökseen - aikaisemmin se toi hyvää tasapainoa kokonaisuuteen. Isot rakennusyhtiöt ovat hyvin ulkoistaneet riskejä aliurakoitsijoille, jolloin niiden kiinteät kustannukset ovat pysyneet pienenä ja ne voivat hyvin joustavasti reagoida kysynnän muutoksiin.

YIT:n kurssi on nyt vitosen pinnassa ja myös SRV:n kurssi on tippunut selvästi, mikä kielii suursijoittajien epäuskosta rakennusmarkkinoihin kokonaisuudessaan. Mielestäni tässä alkaa olla kuitenkin pian oston paikka, kunhan vaan muistetaan ajallinen hajautus. Varmaan tätä vielä nelosella alkavalla lukemalla saa ostettua, joten ihan maanantaina ei vielä ostonappulaa paineta.

Onko teillä lukijoilla mietteitä asiasta ja oletteko harkinneet sijoittamista rakennusyhtiöihin?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Riippuvuus säästämiseen - hyvästä vai pahasta?

Mikä on omaisuutta?