Yrittäjyys - tie vaurauteen?

Menneenä viikkona Taloussanomat uutisoi rikkaimman kymmenyksen omistavan puolet Suomen kaikesta varallisuudesta. Näppituntumalla voisi sanoa, että tämä on terveempi jakauma kuin monessa muussa teollisessa maassa.

Jutun mukaan tie vaurauteen käy nykyään sijoittamalla listaamattomiin yrityksiin, mikä on toimittajan mukaan vaikeaa - ellei ole jo ennestään rikas. Rikkaiden ja köyhien väliseksi eroksi nähtiin jutussa se, että rikkaiden varallisuus on tuottavaa kun taas köyhempien varallisuus on enemmän autoissa ja asunnossa. Tämä ei liene kenellekään kovin suuri yllätys.

Jutussa rikkaiden rahakoneeksi nimettiin listaamattomien yritysten jakamat verottomat osingot. Toimittaja haikailee tekstissä verovapauden poistamista, jotta tuloerojen kasvu saataisiin torpattua.

Kaiken kaikkiaan jutussa oli hyvin vasemmistolainen henki, joka ainakin nosti allekirjoittaneen pulssia. Tuntuu, että Suomessa vaurastuminen on ikävä asia ja jos rikastuu, muutoin kuin lottoamalla, niin se on muilta pois. Tosiasiassahan juuri lotossa otetaan rahat massalta pois ja annetaan välikäden kautta muutamille harvoille.

Linkki juttuun: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005709166.html

Lyhyen alustuksen jälkeen päästään varsinaiseen aiheeseen, eli yrittäjyyteen ja sen mahdollisuuksiin. Itse olen opiskeluajoista lähtien ollut mukana hyvin yrittäjähenkisissä piireissä ja ollut mukana itsekin start-up yrityksessä työläisenä sekä yrittänyt myös omaa yritystä laittaa pystyyn. Yrittäjyyden tuomat mahdollisuudet rikastua ovat olleet aina tiedossa, mutta myös riskit.

Nuorempana, kun ei ollut suurempia sitoomuksia, oli helpompi tehdä pitkää päivää epävarmoilla tuloilla. Nykyään, kun on lainoja ja kuluja moneen suuntaan, niin tuntuu, ettei yrittäjäksi siirtyminen käy niin helposti. Tosin, tällä hetkellä ei ole myöskään selkeää visiota, millä tavalla / idealla lähtisi yrittäjäksi. Ainoa selkeä keino päästä edes lähelle yrittämisen fiilistä on ollut osakkuuden lisääminen työpaikassa. Yritys on kuitenkin sen verran vakiintunut, ettei merkittävää omistusta ole kovin halvalla mahdollista saada. Välillä olen koettanut ajatella kaikkea omaa sijoitustoimintaa yrittämisenä, mutta se ei täysin tuo tyydytystä.

Houkutus yrittäjyyteen on kuitenkin kasvanut ja tässä iässä voisi hyvin vielä siirtoja siihen suuntaan tehdä.  Ehkäpä kesälomalla on aikaa miettiä urapolkua enemmänkin, kun kuviot työpaikalla varmistuvat ja syntyy kirkkaampi käsitys, millaisia mahdollisuuksia nykyisessä paikassa on. LinkedIn -sivullanikin olen huomannut rekrykonsulttien vierailevan useasti, mutta edelleen odottelen ensimmäistä soittoa näiltä kavereilta.

Onko palstan lukijoissa yrittäjiä tai sellaiseksi aikovia / kaipaavia? Oletteko vielä n. 40 kympin iässä harkinneet työelämästä yrittäjäksi siirtymistä ja millaisia mietteitä teillä oli asian suhteen?

Kommentit

  1. Minä jäin juurinkin aikalailla 40 kieppeillä yrittäjäksi. Lähinnä perustin yrityksen harrastukseksi (kun elin jo pääomatuloilla). Mutta ainakin minulla yrittäjyys räjäytti potin. Ajatus selkeytyi kun tajusin, että yrityksen kautta voi tehdä ihan mitä vaan. Ainakin minä suosittelen yrittäjyyttä. Huikea mahdollisuus. Ja voi olla helposti taloudellisesti kannattavaa.

    VastaaPoista
  2. Yrittäminen mahdollistaa sen, että voi tehdä mitä vaan. Paljon siteeraamani Robert Kiyosaki sanoo myös, että miksi myydä osaamistaan vain yhdelle (työpaikka), kun yrittäjänä voit myydä kaikille. Itse olen ajanut itseni hieman umpikujaan, koska kassavirrat edellyttävät tällä hetkellä vakaata virtaa työpaikasta, eikä likviidejä säästöjä ole rahoittamaan heikompia kuukausia. Johtajasopimuksen kilpailukieltokin hidastaa osaamisen myymistä nykyisen alan kontakteille. Nyt osakkuuden takia pari vuotta pitänee jatkaa firman leivissä, jotta saan siitä parhaan ilon irti. Pitää vain vetää tuo aika täysillä, niin sen jälkeen voi miettiä vaihtoehtoja paremmin :)

    -Tie menestykseen

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Katsaus

Henkilöstörahaston verohyödyt