"Eläkesalkun" rakentaminen alkaa nyt - tai ihan kohta ainakin

Blogin aloituksesta lähtien olen haikaillut laskevia kursseja pörssiin, jotta pääsisi ostoksia tekemään. Edellisen kerran minulla oli isompi määrä (yli 100 000€) osakkeita pörssissä vuonna 2014. Tällöin luovuin n. puolesta tuosta määrästä ja toiset puolet (muutamien lisäostojen jälkeen) myin 2016 lopussa ostaakseni toisen sijoitusasuntoni. Sen jälkeen olen omistanut satunnaisesti osakkeita pienillä määrillä, mutta luopuut niistä pienillä voitoilla. Laskun odotus kävi liian tuskaiseksi alkuvuodesta - niin kuin sanonta kuuluu "market can remain irrational longer than you can remain solvent", ja päätin aloittaa tasaisen säästämisen rahastoihin. Ostoja on tammikuun alusta tehty tasaisella tahdila.

Lokakuun jälkeen osakemarkkinoilla on ollut omalta kannaltani positiivinen kehitys. Osakemarkkinat ovat kääntyneet selvään laskuun ja varsinkin nyt FED: viimeisin päätös vahvisti markkinatrendiä. Oma tulkintani on, että osakemarkkinoiden nousu on perustunut pitkälti keskuspankkirahan määrään ja vallitsevaan korkotasoon.
Kuten kuvasta näkyy, on FED työntänyt markkinoille rahaa lähes 4 triljoonaa (trillion), mikä on yhdessä muiden keskuspankkien tekemien rahan printtausten kanssa nostanut maailman osake-, kiinteistö- ja bondimarkkinat ennätyslukemiin. Käänne markkinoilla tapahtui ensiksi vuonna 2014, jolloin FED:n tase lakkasi paisumasta kuin pullataikina. Osakemarkkinoilla ei vielä suurempaa paniikkia tapahtunut, koska Euroopan ja Japanin keskuspankit aloittivat oman elvytyksenä vuoden 2015 aikana.

Nyt vuoden 2018 jälkimmäisellä puoliskolla on korkojen nousun lisäksi alkanut FED:n taseen pienentyminen vaikuttamaan osakemarkkinoihin. Julkisuudessa on toki kaikenlaisia syitä nimetty kurssilaskun syyksi, mutta mielestäni 400 miljardin dollarin katoaminen markkinoilta, sekä odotukset rahamäärän supistumisen jatkumisesta selittävät jo itessään laskua markkinoilla.

Alunperin olin ajatellut, että kun S&P indeksi laskee alle 2 500 pisteen, aloita osakkeiden ostot. Nyt markkinat päätyivät jo lähelle 2 400 tasoa, mutta vielä en ole ehtinyt ostolaidalle.  Tällä hetkellä tavoitteena on säästellä suoriin osakeostoihin vähintään 1 000€/kk. Tämä onnistuu käteiskassan puitteissa siihen saakka, että kesällä päättyy ensimmäisen sijoitusasunnon lainalyhennykset. Vipua on tarkoitus hyödyntää, mutta vasta kun paniikki on suurempi markkinoilla. Tavoitteeni on ehtiä kerätä 50K€ osakesäästöt ennen vivun lisäämistä.

Mielestäni ainekset isolla romahdukselle ovat olemassa, mutta keskuspankkien toiminta on vielä arvoitus. QE4 voisi lykätä romahdusta edelleen, siksi on varauduttava siihen, etteivät kurssit laske niin paljoa kuin edellytyksiä olisi. Tällä hetkellä suunnitelma on hajauttaa 100K€ potti 17 osakkeen kesken vaihtelevilla painotuksilla. Olen laskenut, paljonko nykykursseilla on nousupontetiaali kunkin osakkeen lähihistoriallisen huipun huomioiden. Tällä hetkellä nousupotentiaalia on n. 37% eli laskua saisi tapahtua vielä mielellään lisää. Osinkoa 100K€ panostuksella olisi luvassa bruttona n. 5,4%, toki osingot varmaan laskevat, jos talouden tilanne heikkenee.

Olen jo pitkään harmitellut itsekseni, kun minulla ei ole osakesalkussa paljoa rahaa. Nyt olisi tarkoitus tämä asia laittaa korjautumaan hiljalleen. Tarkoitus on tehdä ostoja pitkään salkkuun, käytännössä tuottamaan vaivatonta tuottoa eläköitymisen mahdollistamiseksi aikanaan - aikaisemmin kuin varsinainen eläke alkaa pyörimään.

Markkinoiden tilanetta seuratessa kannattaa tällä hetkellä kiinnittää huomio pankkisektoriin. Siellä Deutsche Bankin ongelmista on pitkään puhuttu, mutta viimeisten käänteiden johdosta yhtäläisyydet Lehman Brothers investointipankkiin kasvavat kokoajan. Mikäli Deutsche alkaa ajautua liriin, ovat seuraukset vähintäänkin mielenkiintoiset ja avaavat monille sijoittajille oston paikkoja.

Mikäli trendi jatkuu samana, näyttää oma strategia toimineen vähintäänkin kohtalaisesti. Jo nykyisellä osakkeiden kehityksellä ollaan kotimaisessa pörssissä syöty lähes kokonaan vuosien 2017 ja 2018 nousut,. Vastaavasti uskaltaisin väittää, että asunnon arvonnousu ja vuokratulot ovat voittaneet osinkotulot.

Historiallisesti osakkeiden omistaminen on kuitenkin aina pitkässä juoksussa kannattanut, joten nyt pitää uskaltautua ostamaan laskeviin kursseihin. Milläs strategioilla te muut olette valmistautuneet vuoteen 2019?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Katsaus

Henkilöstörahaston verohyödyt