Kuukausikatsaus Marraskuu 2018

Vuosi lähenee loppua, kun jo marraskuun katsausta joutuu kirjoittelemaan :)

Alla marraskuun lopun tilanne:

Sijoitusasunto 1              = 141 000€
Sijoitusasunto 2              = 165 000€
Osakkuus työpaikassa    =  88 200€
Henkilöstörahasto          =  12 000€
Rahastot                         =  4 500€
Korkosijoitukset            =  2 000€
Pörssiosakkeet               =  0€
Käteinen                        =  7 000€

YHTEENSÄ                 = 419 700€

Lainat                            = 194 200€

NETTO-OMAISUUS   = 225 500€

Suuria muutoksia ei marraskuukaan tarjonnut. Rahastoihin laitettiin totuttu summa, muutoin luvut pysyivät ennallaan sijoitusvarallisuuden osalta. Lainatkin lyhenivät tasaisesti, joten netto-omaisuuden kasvu jatkoi etenemistään reilun parin tonnin vauhdilla per kuukausi. Joulukuussa pyhät nostavat hieman kulupuolen paineita, tätä onneksi tasoittaa toisen sijoitusasunnon yhtiön joululahja, eli vastiikkeeton kuukausi.

Osakemarkkinoita olen seurannut hyvin aktiivisesti, mutta ostoille en ole vielä päässyt. Toivoisin yleisindeksien painuvan vielä selkeämmin alaspäin, jotta ostaminen tuntuisi kannattavammalta. Ehkäpä markkinan ajoittaminen tuntuu turhalta, mutta käteiskassalle löytyy myös muita sijoitusmahdollisuuksia, jos markkinoilla ei käännettä tapahdu. Yksi näistä olisi toisen asunnon tonttiosuuden lunastaminen. Se olisi kylläkin pitänyt aikanaan tehdä jo asuntoa ostaessa, mutta jostain syystä ei näin tullut tehtyä.

Työelämässä stressi on pahentunut entisestään ja isot kuviot siellä ovat edelleen avoinna. Koko vuosi on tullut seilattua melko kovassa stressissä ja odotus on ollut, että pian asiat selkeytyvät. Kohtuullinen omaisuus onneksi tuo sen turvan, ettei huoli ole omasta pärjäämisestä, vaan enemmänkin alaisten tilanteesta.

Toki kunnianhimoisena ihmisenä huolettaa oma urakin, mutta aikaisempaan kokemukseen verrattuna (YT-neuvottelut) huoli on kuitenkin aivan erilainen. Urani alkuvaiheessa YT-neuvottelut tuntuivat aivan eri tavalla, kun epävarmuus oli suurempi siitä, löytyykö mielekästä työtä tarjolle, lisäksi omaisuutta oli niin vähän, että pienemmätkin shokit olisivat keikauttaneet venettä. Nyt tilanne on tosiaan turvallisempi. Irtisanomisen yhteydessä napsahtaa tilille vuoden palkka, lisäksi saisin puolet lainoista nollattua osakkuudesta saamastani myynnistä. Kulupuolella myös kallis autokin olisi historiaa. Lisäksi työkokemuksellani uskoisin saavani melko nopeasti järkevää työtä, vaikken heti välttämättä yhtä hyvin maksavaa.

Edellä mainittu oli tarkoitettu ehkäpä kuvamaan sitä hyötyä, minkä varallisuus tuo, eikä niin, että pitäisin potkuja realistisena kohtalona lähitulevaisuudessa. Sen verran epävarmuus on kuitenkin vaikuttanut asioihin, että asunnon hankinta tuntuu olevan vielä hieman riskaabelia tilanteseen nähden. Ensi vuonna onneksi saan ensimmäisen asuntoni maksettua, jolloin vapaa kassavirta paranee huomattavasti. Tilaanteesta riippuen, jatkan tuolla summalla joko muiden lainojen lyhentämistä tai aloitan/jatkan osakeostoja. Lainojen lyhentämistä osakeostojen sijaan tukisi se, että nykyisellä lainamäärällä asunnon osto on hankalaa vakuusarvojen ollessä liian pieniä monenssa pankissa. Esimerkiksi, jos asunnolle lasketaan vakuusarvoksi vain 70 %, niin asunnon ostoon ei ole mahdollisuuksia. Nordeassa laskennassa käytettiin muistaakseni 80 % lukua, mikä saakin yhtälön toimimaan.

Se, onko nyt asunnon ostaminen ylipäänsä ajankohtaista, niin onkin sitten toinen juttu. Pyrin kirjoittamaan piakkoin perinteisen asuntomarkkinakatsauksen ja toinen suunnittelmani teksti liittyy osakemarkkinan laskuun ja suunnittelemiini osakeostoihin.

Mukavaa joulunodotusta kaikille!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Katsaus

Henkilöstörahaston verohyödyt