KATSAUS ASUNTOMARKKINOIHIN Q4

Asuntomarkkinoiden Q4 data on ollut jo jonkin aikaa saatavilla, mutta vasta nyt on ollut aikaa tekstin kirjoittamiselle.

Aluksi katsausta omaan asuntoprojektiin, joka ei kauheasti ole edennyt joulukuun jälkeen. Pankin kanssa kävin keskusteluja ja lainaa olisi herunut 0,65% marginaalilla. Asuntolainakeskusteluissa oli jotenkin omituista, tai ainakin itselle jäi sellainen kuva, ettei kokonaisvarallisuutta edes kauheasti tarkasteltu. Oikeastaan asunto-omaisuus oli ainoa asia, mihin pankki tuntui kiinnittävän huomiota. Tuntui siltä, että n. kolmannes koko varallisuudesta sivuutettiin niin kuin sitä ei olisi.

Asuntonäytöllä tuli käytyä muutaman kerran ja yhdestä asunnosta oli sen verran kiinnostusta, että tehtiin hintaehdotus välittäjälle. Ehdotuksemme oli tosin sen verran alhaisempi, mitä pyynti oli, joten emme sitten välittäjän palautteen perusteella tehneet virallista tarjousta. Prosessin aikana tuli jälleen tutuksi välittäjän omat kikkailut, missä varoiteltiin, että ihan just kohta on tulossa tarjous joltain toiselta ehdokkaalta ja nyt kannattaa tehdä millainen tahansa tarjous pikaisesti. Luultavasti välittäjä oli tässä vain vedättäjä ja mitään tarjousta ei koskaan ollut tulossa. Sen verran kauan asunto on ollut jo roikkumassa myynnissä, että on mielenkiintoista nähdä, palaako välittäjä vielä kanssamme juttuun joku päivä.

Asuntokaupan volyymi onkin ollut laskussa vuoden takaiseen ajankohtaan nähden. Lasku ei ole kovinkaan merkittävä, mutta laskua kuitenkin. Nähtävästi, ilman mitään suurempia shokkeja, asuntokauppa käynee loppuvuodenkin suurin piirtein viime vuoden tasolla.


Asuntokaupan volyymin jäädessä enintään nykytasolle, mielenkiintoisemmaksi asian tekee rakentamisen volyymin kehitys. Asuntoja on rakennettu viime aikoina ennätystahtiin ja myynti ei näytä yltävän urakoitsijoiden toivomalle tasolle. Myymättömien asuntojen määrä on kohonnut jonkin verran viimeisen vuoden aikanana. Tämä ei vielä aiheuttane suurempia ongelmia, mutta tekee markkinan altillisemmaksi riskeille.


Korkojen nousu on jatkunut edelleen, mutta hitaammalla trendillä kuin mitä syksyllä nähtiin. Talouspolitiikkaa näyttää jälleen tukevan enemmän elvytystä ja puheet EKP:n ohjauskorkojen nostamisesta näyttävät pehmentyneen. Nykyisellä tahdilla, mitä korot nousevat, ei asuntomarkkinoilla tulla näkemään suuria muutoksia korkojen takia.

                                  Taloussanomat

Asuntojen hinnoissa tapahtui tammikuun tilastojen perusteella selkeä notkahdus. Samankaltaisia notkahduksia on ollut ennenkin ja vuoden vaihteen volyymit ovat yleensä koko vuoden tilastoon nähden matalia, jolloin myös hinnoissa on enemmän laskupaineita. Mielenkiinnolla odotellaan jo helmikuun tilastoja ja varsinkin PK-seudun kehitystä. Kokomaan osaltahan on jo pitkään oltu laskusuunnassa.

Vuokratilastoja kun katsoo, niin tuntuu siltä, että omistusasuminen on lähestulkoon aina parempi vaihtoehto. Ehkäpä jossain kasvukeskusten ulkopuolella sitä miettisi kahteen kertaan ostaako asuntoa vai ei. Nyt kuitenkin uuden asunnon ostaminen tuntuu hankalalta korkeiden hintojen takia. Niin kuin viimeksikin sanoin, niin kahden asunnon omistaminen helpottaa henkisesti ajatusta oston lykkäämisestä, kun omat asunnot seuraavat hintojen nousua suurella todennäköisyydellä. Nyt vielä, kun vasemmiston menestys tulevissa vaaleissa näyttää olevan melko selviö, niin asuntovuokraajalla näyttää elämä jatkuvan mukavasti. Toki erilaiset muutokset varallisuus/pääomavero -rintamalla saattavat aiheuttaa kipuja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokemuksiani asunnon vuokraamisesta

Katsaus

Henkilöstörahaston verohyödyt